Monument Channel Cottage

 

GFA: 2,125 sq.ft.
Completion Date: 2014

“The design celebrates the simple use of a post and beam structural frame.”

Year-round use

Monument Channel Cottage is 2,125 sq.ft. and is designed for year-round use. The primary building material is Douglas Fir, which was used as the exposed structural frame, ceiling, decking, interior wall finishes, interior cabinetry and kitchen island, etc. The design celebrates the simple use of a post and beam structural frame, where the rhythm of the columns, beams, and purlins gives an overall organizational logic to the scheme.

Natural materials

The wood is either solid sawn or milled to a profile, the timbers are sometimes massive and other times just efficient in their size, all the timbers were prefabricated, drilled for connections, etc. in the factory. The wood is left untreated and natural on the interior and finished with a clear, penetrating oil sealer on the exterior. The exterior cladding is either structural wood or cedar shingles, Ipe is also used as the exterior decking material and for the guardrail top rail/handrail.

“All materials had to be barged in given the remote location of the site. The house produces all its own electricity from solar panels and treats its own wastewater with a bio-filter septic system.”

Consultant Team

GC: Cove Construction
Structural: Timber Systems Ltd.

Close Bitnami banner
Bitnami